Opleiding tot pianostemmer / pianotechnicus

Pianostemmer: cursus of opleiding?

In Nederland hebben we de opleiding pianostemmer/technicus die wordt verzorgd door het HMC te Amsterdam.
Deze opleiding is in het leven geroepen om:
  • De pianostemmers/technici te voorzien van voldoende kennis en vaardigheid om met goed gevolg een piano te stemmen en grote en kleine reparaties uit te voeren.
  • De klanten te beschermen tegen beunhazerij.
De opleiding is vormgegeven volgens het zogenaamde BOL- systeem (Beroeps Opgeleide Leerweg), hetgeen betekent dat het een 3- jarige voltijds MBO opleiding is met minstens 20% stage. 

Dus er is geen kortere weg?

Een aantal jaar geleden is geprobeerd om de opleiding in 2 jaar vorm te geven, maar daar is men snel van terug gekomen. Het is gebleken dat in 2 jaar lang niet alle vaardigheden kunnen worden bijgebracht die een pianostemmer nodig heeft in de praktijk. Daarom is men weer terug gegaan naar een 3- jarige opleiding.
In dit vak is het credo: "groeien kost tijd."
Lees wat vakman Coen van Dongen er over schrijft: Het vak pianostemmer/-technicus en de opleiding
Overigens heeft Coen op zijn website een blog-pagina waarin hij veel onderdelen van het vak bespreekt.
 
Het vak pianostemmen kan je leren bij het HMC in Amsterdam 
 

Op je gehoor stemmen of met een apparaat?

Veel stemmers gebruiken tegenwoordig elektronische hulpmiddelen om een piano te stemmen. Echter: het is van enorm belang om ook "op je gehoor" te kunnen stemmen; soms kan zo'n apparaat vreemde keuzes maken! Als je niet het vermogen hebt om die keuzes op je gehoor te beoordelen dan krijg je vroeg of laat gegarandeerd conflicten met je klanten, want die beoordelen alles met hun gehoor! Een apparaat kan dus een handig hulpmiddel zijn, maar het is nooit een Evangelie!
Maar ik zie op Internet dat ik het in 10 dagen kan leren?
Dan is de vraag: wat leer je dan precies? Je leert dan waarschijnlijk alleen maar hoe je met een stemapparaat om moet gaan. Terwijl, zoals reeds gesteld, iedere goed opgeleide stemmer ook "op zijn gehoor" moet kunnen stemmen. Daarbij: aan ieder instrument gaat vroeg of laat wel iets mankeren. Ieder weldenkend mens kan begrijpen dat een "opleiding" van 10 dagen volstrekt ontoereikend is om een juiste diagnose te stellen, laat staan een verantwoorde reparatie uit te voeren! Feitelijk kun je in 10 dagen niets meer leren dan het meest basale van de piano; ga je met deze "bagage" een praktijk beginnen als stemmer/ reparateur, dan is dat een spijkerharde garantie voor hevige teleurstellingen, zowel voor jezelf als voor de klanten!